Dalekoistočni dnevnik – Qinming – Kineski Dan mrtvih

0 206

Tradicionalni kineski blagdan koji pada na prvi dan petog solarnog razdoblja, a označava ujedno 15 dana nakon proljetnog ekvinocija, zove se Qingming ili (u doslovnom prijevodu ) Dan za čišćenje grobova, odnosno radi se o kineskoj inačici Dana mrtvih.

Ostali prijevodi njegova imena uključuju Kineski spomendan ili Dan predaka te se on svake godine slavi 4. ili 5. travnja.

Qinming je od 2008. u NR Kini tradicionalno praznik i neradni dan te je kao i mnoge tradicije, bio zahvaćen Kulturnom revolucijom što znači da se na državnoj razini dugo nije obraćala pozornost na njega. Baš se zbog toga do obilježavanja u kineskim zajednicama iseljenika diljem svijeta itekako držalo s posebnim ritualima koji su se, to jest koji se i dalje provode.

Blagdan svoje korijene vuče od tzv. Blagdana hladne hrane ili Hanshija koji je utemeljen u povijesnom razdoblju Proljeća i jeseni te se slavio tri dana, od dana uoči samog Qinminga kada se zaista osjeća dolazak proljeća.

Foto: Franka Gulin

Uz nastanak blagdana vezana je i legenda o princu Chong’eru Wenu iz države Jin i njegovom slugi Jieu Zituiju koji je bio s njim 19 godina punih uspona i padova. Prema priči vjerni sluga je onomad za svog gospodara čak otkinuo komad svog bedra kako bi se skuhala juha i ovaj ne bi ostao gladan.

Jednom kada je princ napokon bio na tronu, Jie je smatrao da njegove usluge nisu potrebne te je odstupio s dužnosti i s majkom se preselio u šumu. Jie nije želio nikakva bogatstva i počasti te su ga smetali licemjeri koji su se ulagivali caru. Bivši gospodar ga je krenuo tražiti no nije ga našao te je naredio da se planinska šuma zapali kako bi prisilio Jiea i njegovu majku da izađu. Nažalost, oni su u požaru poginuli te je ožalošćeni gospodar naredio tri dana bez vatre u Jievu čast.

Vatra se nije smjela koristiti ni za kuhanje te se hrana jela hladna (otud i ime). Grad koji je niknuo na mjestu šume i danas se zove Jiexiu (danas pokrajina Shanxi) ili ‘Jievo počivalište’. Unatoč legendi nema dokaza da je Jie bio razlog za utemeljenje ovog blagdana, niti da je za princa jednom otkinuo komad vlastita bedra. Povijesne činjenice upućuju kako je on vjerojatnije vezan uz drevnu ‘promjenu’ vatre na početku proljeća. U drevna vremena ljudi su na ovim prostorima koristili ceremonijalnu vatru koja se mijenjala u odnosu na godišnja doba. Stoga je tijekom razdoblja između promjene drva i nove vatre bilo zabranjeno njezino paljenje, pogotovo za kuhanje.

Važnost koju Qinming ima danas pripisuje se caru Xuanzongu. Naime, u njegovo vrijeme bogatiji pripadnici društva održavali su poprilično luksuzne ceremonije odavanja počasti precima te se na kraju 7. st. car odlučio pozabaviti njihovim lošim navikama uvodeći jedan dan u godini kada je to bilo moguće, odnosno Qinming. Danas Kinezi grobove svojih predaka ne posjećuju uvijek na ovaj dan, u prvom redu zbog velikih gužvi što je i razumljivo.

Foto: Franka Gulin

Posjeti, posebice velikim gradskim grobljima u kineskim metropolisima, započinju i nekoliko dana unaprijed s posebnim regulacijama prometa oko istih s obzirom na rijeke ljudi koje se tamo slijevaju.

Qinming je svakako, kao i nama Dan mrtvih, prilika da se sjetimo najmilijih koji više nisu sa nama te se očiste njihovi grobovi. Mladi i stari ostavljaju na grobovima cvijeće, ali i hranu, rakiju, čaj, štapiće za jedenje te poruke. Ovakvi rituali, uz nerijetko spaljivanje lažnog novca za duhove, uvriježeni su način odavanja počasti.

S obzirom na to da su teme smrti i groblja Kinezima svojevrsni tabu, odnosno govoriti o njima te živjeti u blizini groblja smatra se lošom srećom, zanimljivo je prošetati nekim od groblja i vidjeti na koji način se čitave obitelji okupljaju i zajednički prisjećaju svojih najbližih pred njihovim posljednjim počivalištima donoseći im ‘darove’ i cvijeće.

Franka Gulin u Pekingu punim plućima diše već četiri godine, a od  ljetnih mjeseci piše blog i dijeli svoje dojmove iz daleke Kine i susjednih regija. 

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a.

Barbara Vid

NO COMMENTS