Kućni popravci

0 2091

Codu_u_parku

Kao klinac, nedjelje sam obično provodio kod tate, a on nije imao kabelsku TV. Jedino što sam mogao gledati bio je PBS, američka javna televizija. Za jednog osmogodišnjaka, bio je to najdosadniji mogući program. Jedna emisija zvala se ‘Stara kuća’, a bila je posvećena obnovama i popravcima u… pogodili ste, starim kućama! Nekih 30 godina kasnije, želio bih da slična emisija postoji i u Hrvatskoj. Mogla bi se zvati ‘Taj stari socijalistički stan’.

Prošle godine u ovo doba uselili smo u stan koji nije bio u cijelosti obnovljen. Kuhinja je još uvijek stara i bez perilice posuđa, zidovi vape za gletanjem i bojanjem, treba mijenjati pod u kuhinji i blagovaonici, a u većem dijelu stana su stari prozori, dovoljno propusni da generiraju velike količine propuha.

Sam svoj majstor

Amerika funkcionira na čvrsto ukorijenjenoj ‘sam svoj majstor’ kulturi. To ne čudi, s obzirom da su mnogi tamo odrastali primorani gledati ‘Staru kuću’. Dakle, zamišljao sam da mnogo tih popravaka možemo napraviti sami. Ha! Ne. Mislio sam da mogu obnoviti i obojati zidove zato što sam jedno vrijeme radio kao soboslikar. Pokušao sam i otkrio da su zidovi u našem stanu napravljeni od nekakvog betona i da nemam pojma kako ih obnoviti.

Čak i majstori kažu nam da nije preporučljivo napraviti neke stvari koje bi trebale biti jednostavne, poput premještanja prekidača za svjetlo s jednog mjesta na drugo, ili pomicanja lustera s rubnog dijela na sredinu stropa. Kada tražimo njihov stručni sud i procjenu, pogledom nam kažu ‘vjerujte, to vam se ne isplati’.

Golemi popravak

I kada odlučimo popraviti određeni dio stana, odmah shvatimo da je sve međusobno povezano i međuovisno. Frustrirani, konačno prelomimo da ćemo napraviti nešto jedostavno, poput bojanja zidova. Ah, ali ako ćemo bojati zidove, kad bismo prvo trebali promijeniti pod u kuhinji, a ako ćemo mijenjati pod u kuhinji valjalo bi promijeniti i kuhinju, a za to nam zapravo nam prvo trebaju vodoinstalater i električar koji bi eventualno premjestili instalacije. Čak i osnovne zadaće pretvore se u goleme, skupe pothvate.

Prije useljenja, naši prijatelji mislili su da smo ludi jer smo naumili useliti bez prethodne obnove stana. Ja sam mislio da su oni ludi jer tako misle. Na društvenim mrežama nailazim na fotografije prijatelja u SAD-u koji su sami instalirali svoje kuhinje, obojali spavaće sobe, postavili pločice. Ali ne, moji hrvatski prijatelji bili su u pravu, a ja sam bio u krivu.

Moj stan je poput… Stvari koje bi se negdje mogle činiti jednostavnima, ovdje imaju tendenciju da postanu prekomplicirane i teške. I sada, kao što je to slučaj s mnogo toga drugog u Hrvatskoj, zapeli smo u nekakvom ne baš groznom, ali niti optimalnom stanju status quo. Da, tako je, ako već ne mogu obnoviti vlastiti stan, barem ga mogu pretvoriti u metaforu za cijelu državu. Sviđa mi se. OK je. Volio bih da je u boljem stanju, ali bitnih poboljšanja neće biti sve dok konačno ne odlučimo što ćemo popraviti prvo.

NO COMMENTS